T-Gyuszi Tőzsdeportál

MENÜ

Kezdőlap

Hírközpont

Napi elemzések

Real-time Forint

Napi árfolyamok
/Equitas Terminál/

Nemzetközi hírek
/angol nyelvű/

Linktár

OnLine Tv

 

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Felhőkép

Felhőkép

 

Kapcsolat

 

Levelezés

 

Zala Megye

 

Gutorfölde /ZALA/

 

IWIW

 

Számláló

Indulás: 2005-12-31
 

Weblap-statisztika

websas.hu

freestat.hu

 

Page Rank

Google PageRank

PageRank

Google Pagerank, SEO tools

Free TopSite

 

hungaroo
 

Portálépítés

 
Feedjit feed

 
Alexa

 
Elemzés infó

Tőzsdei technikai elemzések értelmezése

/Mi mit jelent?/Trendvonalak

Magyarázat:
A Dow Elmélet egyik alapvetése az, hogy az árfolyamok trendek mentén mozognak. Ezeket trendvonalak segítségével azonosítjuk. Trendvonalakat a grafikon két prominenes pontja között húzhatjuk meg. Emelkedő a trend, ha legalább két mélypontot kötünk össze - ez támasztja meg az árfolyamot. Csökkenő a trend, ha csökkenő csúcsokat kötünk össze.

Következtetések:
- A technikai elemzés egyik alapelve, hogy amint egy trend kialakul (két, vagy több csúcs/mélypont érinti a trendvonalat és az árfolyam iránya megfordul), azt érvényesnek tekintjük, amíg nincs szó törésről. 
- Amíg az adott trend fennáll, érdemes annak megfelelően meghozni befektetési döntésünket, vagy pedig várni kell míg a trend megtörik és az ellenkező irányba vesszük fel pozíciónkat. - A trendvonalak használatával lehetőségünk van olyan döntést hozni, hogy mindig a piac "nyerő" oldalára álljunk.

Magyarázat:
A mozgóátlag megmutatja, hogy mindig az adott naphoz viszonyítva az elmúlt időszakra vonatkozóan mennyi volt az árfolyamok átlaga. Az átlag többféle módszerrel számítható, ezek között a különbséget az adja, hogy milyen súly társul az adott értékekhez.
Az exponenciális mozgóátlag esetében az időben hozzánk közelebb álló árfolyamok nagyobb súllyal szerepelnek a kalkulációban.

Következtetések:
- Amennyiben a vizsgált értékpapír árfolyama átlépi a mozgóátlag értékét, vételi jelet kapunk. Ha az árfolyam a mozgóátlag alá süllyed, úgy eladási jelről beszélünk.

Mozgóátlag (SMA)

Magyarázat:
A technikai elemzésben előszeretettel alkalmazott mutató (mondhatni, "alap"). A mozgóátlag megmutatja, hogy mindig az adott naphoz viszonyítva az elmúlt időszakra vonatkozóan mennyi volt az árfolyamok átlaga. Az átlag többféle módszerrel számítható, ezek között a különbséget az adja, hogy milyen súly társul az adott értékekhez.
A sima mozgóátlag esetében egyszerű számtani átlagról van szó, azaz a kalkuláció során minden nap egyenértékű.
Konkrét példán bemutatva: 30 napos mozgóátlag esetén az utolsó 30 nap árfolyamait átlagoljuk, másnap újra az utolsó 30 nap árfolyamait, és igy tovább.

Következtetések:
- Amennyiben a vizsgált értékpapír árfolyama átlépi a mozgóátlag értékét, vételi jelet kapunk. Ha az árfolyam a mozgóátlag alá süllyed, úgy eladási jelről beszélünk.
- Technicista ökölszabály szerint amikor valamilyen "jól megválasztott" rövidebb intervallumra számolt mozgóátlag egy hosszabbat alulról metsz, vásárolni kell - lefelé történő metszés esetén pedig eladni.

 

Bollinger-szalag

Magyarázat:
A Bollinger-szalagok közti távolság alapjául az árfolyam szórása szolgál. Minél nagyobb a vizsgált részvény volatilitása, annál nagyobb a távolság az alsó és felső szalag között.

Következtetések:
- Éles árfolyammozgás várható, ha szűkül a szalag.
- Ha az árfolyam görbéje elhagyja a szalagot, akkor a trend folytatása várható.
- Trendfordulóra következtethetünk abból, ha először a szalagon kívül képződik egy csúcs (illetve mélypont), majd utána a szalagon belül figyelhetjük meg ugyanezt.
- A szalag egyik oldaláról elinduló mozgás várható, hogy a másik oldaláig megy. Ez különösen a célárfolyamok megállapításához ad támpontot.

 

RSI

 RSI/Relative Strength Indicator (Relativ Erősség Mutató) - technikai elemzésben használt indikátor, mely a részvény árfolyamának extrém helyzeteit (túladottság/túlvásároltság) hivatott jelezni. Számitási módja a következő: RSI(x)=100*(1-(1/(1+(fel_atlag/le_atlag)))), ahol "fel_atlag" az utolso x nap emelkedést jelentő záróárainak átlaga, "le_atlag" pedig az utolso x nap csökkenést jelentő záróárainak átlaga. Tapasztalat szerint trendforduló vagy korrekció várható, amikor RSI<30 vagy RSI>70. Különösen hatékonynak tekinthető valamilyen mozgóátlag alapú mutató együttes használatával (pl. Bollinger sávok, EMA, SMA).

 

MACD

Magyarázat:
Az MACD (Moving Average Convergence/Divergence) indikátor megszületése Gerald Appel nevéhez fűződik.
Az MACD kiszámítása két exponenciális mozgóátlag (EMA) segítségével történik. Legtöbben a 26 napos EMA és a 12 napos EMA különbségéből kapott MACD-vel dolgoznak. Az MACD vonal mellé fel kell vennünk annak 9 napos EMA-ját is.

Következtetések:
- Amikor az MACD a szignálvonal alá esik, akkor eladási jelzést kapunk.
- Amikor az MACD alulról metszi a szignálvonalat, azt vételi jelzésként értelmezhetjük.
- Az aktuális trend befejeződése várható divergencia esetén. Ez azt jelenti, hogy ellentétes trend figyelhető meg az árfolyam és az indikátor mozgásában. Negatív divergenciáról beszélünk, amikor az árak új csúcsokat érnek el, miközben az MACD nem képes új csúcsok elérésére.

 

Regressziós egyenes

Magyarázat:
A lineáris regresszió statisztikai számításokkal alátámasztott segédletet ad a jövőbeni árfolyamok becslésére a historikus adatokból. Az értékpapírok esetében ez egy általánosan használt módszer arra, hogy a trendet meghatározzuk és ez alapján döntsük el, vajon az árak túlzottak-e.
A lineáris regresszió a legkisebb négyzetek módszere segítségével rajzolja meg az egyenest úgy, hogy minél kisebb legyen a távolság az árfolyamok és a trendvonal között.
A regressziós egyenessel párhuzamosan két egyenes csatornaként fogja közre az árfolyamokat oly módon, hogy minden árfolyamérték a csatornán belül marad.

Következtetések:
- Ha azt kellene kitalálnunk, hogy holnap mennyi lesz az adott részvény árfolyama, akkor logikusan arra tippelnénk, hogy "az árfolyam a maitól csak kicsit fog eltérni".
- Ha az árak emelkedő trendet mutatnak, akkor pontosíthatjuk előrejelzésünket: "az árfolyam a mainál egy kicsivel magasabb lesz". A lineáris regresszió ezt önti statisztikai képlet formájába.

 

Sztochasztika

Magyarázat:
A sztochasztikus oszcillátor az aktuális záróárfolyamot méri össze a megelőző időintervallumra érvényes kereskedési ársávval.
A sztochasztikus oszcillátor értéke mindig 0% és 100% közé esik. Előbbi jelentése az, hogy az értékpapír záróárfolyama az elmúlt időszak legalacsonyabbika volt, utóbbié pedig időszaki csúcsot jelent.
Rövid- és közép távra egyaránt használható az indikátor aszerint, hogy milyen időperiódust adunk meg a számítás során.

Következtetések:
- Vételi jelként értelmezhetjük, ha az oszcillátor (akár a %K, akár a %D) egy bizonyos szint (pl. 20) alá süllyedt és azt a szintet alulról felfelé tartó mozgással metszi a görbe. Ehhez hasonlóan eladási jelet kapunk, ha egy bizonyos szint (pl. 80) fölé emelkedik a sztochasztika értéke, majd lefelé mozdul és azt felülről átböki.
- Vételi jelet kapunk, ha a %K (folytonos) a %D (szaggatott) fölé emelkedik, fordított esetben pedig eladási jelet.
- Figyeljünk a divergenciára. Azaz arra, hogy ha az árfolyam esetében új csúcsokról (mélypontokról) beszélünk, a sztochasztika viszont nem haladja meg korábbi csúcsait (mélypontjait).

 

Momentum

Magyarázat:
A Momentum indikátor az árfolyam változásának mértékét mutatja meg egy adott időintervallumban.

Következtetések:
- Trendkövető indikátor módjára vételi jelként értelmezhetjük, ha az indikátor görbéje mélypontot mutat, míg eladási jelként ha tetőzik.
- Más indikátorral karöltve a trend felismerésére használhatjuk. 100% alatti értékek esetén a trend csökkenőként, 100% feletti értékek esetén pedig növekvőként értelmezhető.
- Divergenciát jelez, ha az árfolyam új csúcsra ér, amit nem támaszt alá egy új csúcs a Momentum indikátor esetében.

 

OBV

Magyarázat:
Az 'On Balance Volume' indikátor az árfolyamokból és a forgalmi adatokból próbálja felmérni, hogy az értékpapír piacát az akkumuláció vagy a disztribúció jellemzi-e. Ha az árfolyam emelkedik, akkor a az értékpapír forgalmával növeljük az OBV értékét, ha az árfolyam csökken, akkor a forgalom mértékével csökkentjük az OBV értéke. Változatlan árak esetén az OBV sem változik.

Következtetések:
- Célszerű más indikátorokkal párhuzamosan használni az OBV-t.
- Sávos piacon figyeljünk arra, hogy az OBV emelkedik vagy csökken. Emelkedő OBV arra utal, hogy az árfolyam felfelé fog kitörni. Csökkenő OBV alapján lefelé várható a sávból kimozdulás.
- Emelkedő trend esetén az OBV növekedése megerősíti a trendet. Csökkenő trend esetében a csökkenő OBV erősíti a trendet.
- Ha az OBV és az árfolyamok viszonylatában pozitív divergenciáról beszélhetünk, akkor pozitív fordulat várható. Negatív divergencia esetén a piac valószínűleg tetőzött.

 

Fibonacci-számok

Magyarázat:
A történészek még vitatják, hogy a kutatás tárgya vajon a nyulak szaporodásának havi mértékéhez, vagy a Gízai piramisok építéséhez köthető, de egy biztos, hogy az 1170 körül született olasz matematikus, Leonardo da Pisa - azaz Fibonacci - a számok olyan sorozatát ismerte fel, ami fix és ismétlődő mintát mutat az élet számos területén.

Később ez a szekvencia a Fibonacci-számok formájában vált ismertté. Minden egymást követő szám az őt megelőző kettő összegével egyezik meg: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 stb.
A fenti számsorban szereplő számok közös tulajdonsága az, hogy azok mindegyike közelítőleg 1,618-szorosa az őt megelőzőnek és 0,618 a szorzó az őt követő viszonylatában.

Ezek a "Fibonacci számok" az 1920-as években váltak népszerűvé, amikor Ralph Nelson Elliott "Nature's Law" (A Természet Törvénye) című könyvében felismerte, hogy ez a számsor az emberiség történetében is alapvető. Mivel a devizaárfolyamok kialakulása nem másnak, mint az emberi pszichék tömeges hatásának eredménye, ezért a Fibonacci-számok jelentősége ezen a területen egyértelmű. A Fibonacci-számok közötti arány így lett a híres "Elliott-hullám" elméletnek az alapja.

Az árfolyamelemzés világában négy alapvető használati formája ismert a Fibonacci-számoknak: a körök, az ívek, a korrekciós szintek illetve az időzónák.

Fibonacci-korrekciós szintek:
A Fibonacci korrekciós szintek megrajzolását azzal kezdjük, hogy húzúnk egy trendvonalat két szélső érték között. Majd kilenc vízszintes vonalat húzunk a trendvonalon keresztirányban: 0%, 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, 100%, 161.8%, 261.8% és 423.6%. A vonalak egy része nem lesz látható, mivel azok a skálán kívülre esnek.

Következtetések:
- Jelentős árfolyammozgást követően - ami akár növekvő, akár csökkenő - az árfolyam rendszerint korrigálja eredeti mozgásának jelentős részét. A korrekciók mértékét a Fibonacci-szintekhez köthetjük.

 

 

Idő

 

Add a Startlaphoz

T-Gyuszi OnLine TV

T-Gyuszi OnLine Sport

T-Gyuszi OnLine Mozi

Élő sporteredmények - Livescore

Real-time BUX

Realtime BUX grafikon

www.portfoliofinancial.hu

 

Hírdetés

 

 

Tőzsdehírek

 

Technikai Elemzések

Elemzés centrum   >>

Elemzések értelmezése

Tőzsdefórum grafikon

Tőzsdeliga grafikon

Egyszerű grafikonrajzoló

T-Gyuszi Tőzsde-blog >>

Tőzsde szótár    /www.tozsdeforum.hu/

 

Nemzetközi indexek

Index

Deviza

EURÓPA

EUR-HUF

AMERIKA

USD-HUF

ÁZSIA

EUR-USD

OLAJ

VALUTA

   

 

On-line Bróker

 

Valutaváltó=

 

A BÉT adatszolgáltatói

 

Inforádio

 

Tippek trükkök

 

On-line szótár

 

Hasznos Linktárak

 

Naptár

2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

dmoz kereső


dmoz.org

 

Partnerek - Toplisták

EU domain, HU domain név, webhosting, kamera, zászló, videomegfigyelés, antikvárium, baseballsapka 

Szavazz rám az Xstart toplistán!

 Webtop

 
Nemzetközi látogatók

free counters

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!